Fenolne smole za ognjevarne izdelke

Fenolne smole za ognjevarne izdelke

Na splošno se izdelki, ki se uporabljajo pri temperaturah > 600 °C, imenujejo ognjevarni materiali. Fenolit je za področje ognjevarnih materialov razvil visokokakovostna, okolju prijazna fenolna veziva.

Oblikovani ognjevarni materiali

Med oblikovanimi ognjevarnimi materiali imamo pretežno dva tipa: dolomitne materiale in magnezitne materiale. Fenolna veziva za ta dva tipa se razlikujejo glede na dovoljeno vsebnost vode in vrsto topila. Pri vezivih za dolomitne materiale je vsebnost vode omejena na največ 0.3 %, prav tako pa ni mogoče uporabiti nekaterih vrst topil (npr. etilenglikola). Zaradi navedenih razlogov se za dolomitne materiale uporabljajo le novolačna veziva.

Fenolna veziva pri proizvodnji oblikovanih ognjevarnih materialov v glavnem prevzemajo dve funkciji:

  • zagotavljajo optimalno stiskanje mešanice z visoko stopnjo “zelene” trdnosti,
  • v procesu karbonizacije zagotavljajo čisti ogljik, ki je potreben za vezavo.
OH

Pri procesu izdelave oblikovanih ognjevarnih materialov se lahko uporabi postopek hladnega ali toplega mešanja.

V postopku hladnega mešanja se grobi delci v mešanici najprej navlažijo z 2,5–5 % veziva v tekoči obliki (raztopina resola ali novolaka), nato pa se fini delci in aditivi zmešajo v zmes. Dodatek praškaste smole ob koncu postopka mešanja omogoča neposredno stiskanje mešanice, kar poveča ”zeleno” trdnost.

Pri toplem postopku mešanja se večinoma uporabljajo novolaki, temperatura mešanja pa se giblje 60–100 °C. Po dodajanju hekse se mešanje pri temperaturi 90 °C ne sme nadaljevati dlje časa, da se prepreči prezgodnje utrjevanje. Končno utrjevanje formiranih izdelkov poteka s segrevanjem na temperaturo od 180–200 °C, s postopnim zviševanjem za 30–50 °C na uro.

Neoblikovani ognjevarni materiali

Za neoblikovane ognjevzdržne materiale so fenolne smole kot vezivo najpogosteje izbrana rešitev zaradi njihove izjemne toplotne odpornosti, združljivosti in sposobnosti modifikacije (tekoče zmesi, mase za tundre, malte, injekcijski materiali, premazi, razpršilne ali popravne zmesi …).

Podjetje Fenolit d. d. pod blagovno znamko BOROFEN® za proizvajalce ognjevarnih materialov ponuja vrsto različnih veziv iz fenolnih smol, ki ustrezajo posebnim zahtevam in potrebam strank. To so nizka vsebnost prostega fenola in formaldehida za varnost, zdravje in varstvo okolja, izkoristek ogljika, oprijemljivost, pogoji mešanja in stiskanja, dolga  doba skladiščenja (»shelf life«), delovna faza (»pot life«) ter splošni okoljski vidiki in predpisi.